Växjö BK

av naknasanningensuperadmin
vaxjobk

Igår var en otroligt spännande dag för för vår äldsta son. Så som han har längtat, varit taggad och spänd inför. Igår hade han sin första fotbollsträning för klubben som han ville spela i. Mycket tack vare hans klasskompis men även att hans morbror och moffe har rekommenderat klubben.

Under bilfärden till träningen så kör vi förbi min gamla gympasal. Och när vi har passerat gympasalen så har jag förstått att sportfältet träningen är på är en sportfält jag som ung haft idrottsaktiviteter på. Dock minns jag inte att den var så stor!

vaxjobk1

Vi hade tur med vädret. Det var uppehåll och regnade inte alls, däremot så blåste det en del. Hela sportfältet var full med fotbollsträning i alla årskullar. Vilket var helt underbart att se. Det gör mitt mammahjärta så glad och så rörd att det finns så pass många barn och ungdomar med aktiviteter. Jag hoppas att B vill fortsätta inom denna sporten och verkligen bli framgångsrik inom de. Jag ser hans talang och han har verkligen fått sin fokus, driv och vilja från mig. Dessutom tålamodet och hans lyhördhet kommer också från mig (tror jag).

Efter träningen så var han så glad och helt extas över att han har äntligen fått börja träna fotboll. Och när jag pratade med tränaren så verkar B har gett ett intryck på att han har spelat fotboll tidigare. Vilket är en otrolig komplimang. Då blir jag så sjukt stolt och mallig över honom. Som sagt, han har talang! Och han är duktig. Han kan komma långt inom fotbollen och det är bara han som kan avgöra hur långt hans framgång inom sporten ska gå.

Här är lite historia kring Växjö BK.

Växjö BK bildades den 20 januari 1924 vid ett möte på Roséns café. Fotbollsföreningen Tigrarna hade året innan ansökt om inträde Svenska Fotbollsförbundet men fått avslag på grund av att det redan fanns ett lag från Stockholm med samma namn. Därför beslöt man att föreningen skall heta Växjö Bollklubb.

Växjö BK blev snart den dominerande fotbollsföreningen i Växjö och 1930-talet klassas av många som klubbens verkliga storhetstid. Redan säsongen 30/31 kvalade BK till division II. 1934 blev man distriktsmästare. Säsongen 36/37 nådde man spel i division II södra. Dagens motsvarighet får bli superettan. En sejour som dock bara blev ettårig.

Under senare hälften av 40- och 50-talet började BK sjunka ner i seriesystemet och större delen av 60, 70 och 80-talet tillbringades på undre halvan av division III eller division IV. Växjö BK var till en början en renodlad herrfotbolls förening. Damfotboll startades 1970 men lades ner av föreningen 1994. Nu är klubben åter en förening med verksamhet även för flickor. Det finns idag en stor grupp flickor som tränar och spelar i föreningen. Tidigare har Växjö BK också haft handboll på programmet. Handbollen introducerades i föreningen 1933 och bröt sig ur 1972 och bildade en egen förening under namnet Växjö HF.

____

Är du mer nyfiken på klubben så klicka här.

/C

Annat kul att läsa

Lämna kommentar