Föräldraskap

av naknasanningensuperadmin
Föräldrarskap

Bråk och konflikter

Vad vi har märkt med dagens barn och ungdomar att det daltas, det är en aning för mycket silkesvantar och curlas.
Ja, kärt barn har många namn säger man. Det är väl de det är. Gör vi oss och barnen/ungdomen en tjänst genom att dalta/curla dom som vi gör? Vi anser att man gör dom och som vuxen en jätte stor otjänst. Ingen vinner på de. Snarare tvärtom, en stor förlust. Världen är inte direkt så snäll mot barnen/ungdomen. Vi måste våga ta bort skyddsnätet, sluta sopa undan all skräp, små grus och annat för dom. Dom måste lära sig att handskas med problem, lära sig hur man finner en lösning osv. Håller ni inte med?

När föräldrarna har valt att gå skilda vägar och skaffar sig nya respektive. Så kan det många gånger vara svårt att få föräldraskapet att gå ihop. Man behöver s.k. co-parenting, inte bara biologiska föräldrar emellan utan också med bonusföräldrarna. Det är inte lätt att få alla fyra vuxna att jobba tillsammans och det finns inte direkt någon manual för de heller. I vårat fall sker fortfarande mycket av kommunikationen med de andra hushållet pet text. Vilket är lättast för då finns allt i text, nackdelen är att mycket kan missförstås eller misstolkas. Vi håller mycket av kommunikationen endast om barnen. Det har förekommit oenseheter, både biologiska föräldrar emellan och när ena biologiska haft åsikter om bonusföräldern. Man kan ha åsikter om mycket men i slutändan handlar det alltid om barnen.

CO parenting / Bonusföräldrar 

Hur ska man då handla konflikter som sker mellan vuxna? Och mellan bonusförälder och barnet/barnen? Det finns egentligen inte rätt, enkel svar, eller manual för detta heller. Men grunden är ALLTID kommunikation. Super viktigt att man har detta emellan alla parter – och lyssna för att förstå, inte lyssna för att svara. Hur tycker ni att den biologiska föräldern ska agera och hantera en situation ifall bonusföräldern hamnar i konflikt med barnet/barnen? Ska den biologiska föräldern alltid ta barnet/barnens parti? Kan det kanske t.o.m. vara så att om man alltid väljer barnen/barnets parti, kan bli konflikter med vuxna emellan? Och är det ok att bråka framför barnen? Är det ok att ha heta diskussioner eller visa sin oense framför barnen?

Skilsmässobarn 

Att skiljas är en omställning, inte bara för oss vuxna utan allra mest för barnen. Vet inte om man kan säga att det är lättare eller tuffare att dela på sig om man en gång varit gifta eller inte. De som skulle vara tuffare är väl allt de som har med lagliga rättigheter att göra. Allt med myndigheter osv… Det kanske är mer av pappersarbete som krävs vid sådana här fall.

Hur bör man göra?
Är allt verkligen för barnet/barnens skull? Eller är det lätt hänt att man sätter mycket fokus på sitt brustna hjärta, för att man blivit lämnad och låtar barnen vara en del av sitt schackspel? Att man inte vet hur man ska agera sakligt. För som sagt, det är lätt att låta sina egna känslor ta över och trycka ner sin ex-partner och barnen i de. Man snackar skit om ex-partnern, vill göra allt till sin fördel så att barnen inte vill vara hos den andra föräldern. Vilket är så fel! När man delar på sig så må det vara ens ex-partner men man får absolut inte glömma att det kommer alltid vara barnet/barnens förälder. Dom har rätt att få skaffa sig en egen uppfattning till hela situationen. Det kanske t.o.m. vara till ens förlust att man snackar skit om sin ex-partner till och för barnen, vi menar, vad gör du sen om det visar sig att barnen/barnet väljer att bo hos ex-partnern med än hos dig? Trots att du snackat skit eller kanske t.o.m. försökt manipulera barnen – i ditt tycke till din fördel – det kommer bara såra dig ännu mera. 

På vilket sätt är det för barnet/barnens skull?
Tänk efter, hur kan det vara för barnens skull om man agerar så fult i beteendet vid en separation?

Det är en slags egoism vs. “för barnens skull”. Var går gränsen? Finns det någon gräns? 

Kommunikation 

Här nedan finner ni positiv vs. negativ kommunikation mellan och för barnen. Håller ni med? Finns det något att tillägga?

Positiv 

kommunikation 

Negativ 

kommunikation 

Glada ögon  Tjata 
Vänlig röst och visa intresse 

Prata t.ex. om hur skoldagen har varit. Ställ frågor som du verkligen vill ha svar på, för att du är nyfiken. 

Skälla 
Visa uppmärksamhet 

Uppmärksamma de barnet är bra på. 

Hota 
Visa att du märker att barnet anstränger sig 

Ge komplimang, ge beröm.  

Bestraffa 
Skratta ihop  Inte lyssna 
Lek ihop  Avbryta 
Trösta, lugna, vagga och prata lugnt med barnet när det är stressat eller upprört. På så sätt kommer barnet att lära sig att hantera stress.  Prata nedvärderande till barnet ”Du förstår inte, du kan aldrig lyssna, du kan aldrig sitta still, du gör mig galen!” 
  Ta tag i barnet i vrede 
  Skrika på barnet 

Annat kul att läsa

Lämna kommentar