Den nya pandemilagen

av naknasanningensuperadmin
ansiktsmask

Imorgon träder den kraft. Och jag vet inte. Det är väl bra att en pandemilag blir till men är det inte lite för sent påtänkt?

Snart har vi levt med covid-19 ett helt år. Och det är först nu som våra kära politiker och Folkhälsomyndigheten tar tjuren i hornen. Bortsett från Nakna Sanningen jobbar jag som platsansvarig för en padelanläggning och jag har under natten haft svårt att släppa jobbet då jag har funderat mycket kring hur vi möter upp och följer den nya lagen.  Om ni inte vet vad jag pratar om så kommer här en sammanfattning:


Pandemilagen i korthet

  • Syftet med den tillfälliga lagen är att ge regeringen och andra myndigheter utökade möjligheter att införa åtgärder, utan att begränsa verksamheter som kan genomföras smittsäkert.
  • Regeringen kan besluta om begränsade öppettider eller hur många personer som får vistas i en lokal eller plats. I mycket allvarliga fall kan verksamheter helt stängas ned eller av.
  • Regeringen kan också införa förbud mot att samlas i ett sällskap av en viss storlek på allmän plats.
  • Den som bryter mot förbud att vistas på allmän plats kan straffas med böter.
  • Länsstyrelser och kommuner får rätt att fatta lokala beslut för att begränsa smittspridning.
  • Regeringen måste inom en vecka från beslut om förbud eller nedstängning låta riksdagen pröva beslutet.
  • Lagen gäller från 10 januari till och med 30 september.

Källa: Regeringskansliet

Föreskrifterna gäller inomhuslokaler för gym- och idrottsanläggningar och badhus samt handelsplatser. Den som bedriver en sådan verksamhet blir bland annat skyldig att beräkna maxantalet besökare eller kunder som får vistas i lokalerna samtidigt, samt se till att antalet inte överskrids. Beräkningen görs utifrån att alla besökare ska kunna ha 10 kvadratmeter till sitt förfogande.
Dessutom måste verksamheterna tydligt ange vid alla entréer hur många besökare som får vistas i lokalerna samtidigt. Detta har tidigare varit en rekommendation som många har följt, men nu blir det skarpa regler som kan tillsynas.

___

Och min padelanläggning är rätt stor i yta så jag är egentligen inte orolig i den bemärkelsen men jag har nu under dagen fått förbereda med skyltar. Dessutom så måste jag kommer på en lösning till hur jag ska dokumentera antalet besökare. Kanske smidigast att bara ha en vanlig Excel fil på de hela.

Nog om mitt jobb. De jag skulle skriva om är min frustration och besvikelse till hur vi/politiker har hanterat smittspridningen. Hur man på något sätt gått och väntat eller hoppats på att det ska minska av sig själv men rekommendationer och restriktioner osv… Bara massa trams enligt mig. Bättre att ta i med hårdhandskarna som dom gör nu än att låta det gå nästan ett helt år i katastrof. Då går mina tankar främst till vården som inte gjort annat än kämpat och kämpat, dom går på bara knäna. Spelar ingen roll hur mycket vi jublar och hurrar för dom och åt dom om vi fortsätter leva någorlunda normalt och nonchalerar smittan så mycket som vi gör.

___

Hur tänker ni kring lagen? Är detta något som kommer påverka dig som privatperson eller dig som företagare? Berätta gärna.

Annat kul att läsa

Lämna kommentar