10 tips på bättre självdisciplin

av naknasanningensuperadmin
Självdisciplin

Att jobba på självdisciplin är tufft, men här kommer tio punkter som kanske kan vara en början och värt att tänka på framöver.

  1. Skriv ett kontrakt. Skriv ett kontrakt med dig själv. Gör det bokstavligt talat. Skriv ner detaljerna om vad du hoppas åstadkomma och när du ska ha genomfört ditt åtagande. Bestäm en belöning om du lyckas, men också ett straff om du misslyckas. Datera kontraktet och signera det. 
  1. Förvänta dig mycket. Förvänta dig massor av bra saker av att du gör det du tänkt göra. Den som har låga förväntningar förlorar snabbt sin förmåga till självdisciplin. Det slutar med att du skjuter upp det du ska göra för att det helt enkelt inte känns tillräckligt meningsfullt att lägga ner tid på det. 
  1. Planera. Att bestämma sig för vilket mål man ska ha är lätt. Det svåra – och det viktiga – är att veta vad man ska göra för att komma dit. Det är på det här stadiet de flesta får problem. Ja, de vill ha hundra nya kunder inom sex månader. Men de lägger inte upp någon exakt plan för hur det ska gå till. En exakt plan stärker självdisciplinen av det löjligt enkla skälet att det finns en lista att beta av med saker att göra. 
  1. Lägg ner tid. Lägg mer tid på att bli bättre på något. Dåliga resultat beror ofta på låga kunskapsnivåer. Om du blir bättre på det du gör, så kommer du också att få bättre resultat och bli mer motiverad. 
  1. Prioritera rätt. Så här kan man prioritera sina dagliga uppgifter: Viktigt och bråttom. Viktigt men inte bråttom. Inte viktigt men bråttom. Inte viktigt och inte bråttom. Det här hjälper dig se vad du ska lägga tid på. Du får också mer energi att göra det som hamnar under den punkten. 
  1. Lär av dig själv. Vad gillar du att göra och vilka områden behöver du mest självdisciplin inom? Fokusera mer på det jobbiga. Varför? För att du kommer att känna dig mer tillfredsställd av att ha klarat av de tuffa områdena än de lätta. 
  1. Gör ett schema. Gör ett schema och lär dig att underordna dig schemat. Du har bara ett visst antal år på dig i livet att åstadkomma saker och ting. Och för att få något gjort, så måste man budgetera sin tid precis på samma sätt som man tar kontroll över sin ekonomi. 
  1. Avsluta det du påbörjat. Det här är stort. Människor kan gå igenom ett helt liv med halvfärdiga eller knappt påbörjade projekt och de fortsätter att trampa på i samma hjulspår, utan att förstå att det är själva avslutet som skänker dem självförtroende och energi. 
  1. Visualisera. Skapa en bild av vad du vill bli. Visualisering är ett kraftfullt verktyg. Att se dig själv stå framme vid dina drömmars mål och leva det liv som du vill leva är fantastiskt tillfredsställande. 
  1. Prata högt. Till sist ett tips som kan få dig att känna dig lite löjlig, men strunt i det. Om du bara testar det här en gång, gärna nu direkt, så ska du få se att det fungerar. Säg rakt ut, högt och tydligt, vad det är du vill uppnå. Behåll den där meningen i huvudet och upprepa den högt lite då och då (men kanske inte på bussen bland en massa stressade människor), så får du se att det är ett sätt att motivera dig själv på som faktiskt fungerar. 

Annat kul att läsa

Lämna kommentar